- Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi Çamlıca Cami Projesi hakkında bilgi verir misiniz?
Büyük Çamlıca’da yapımı devam etmekte olan Çamlıca Cami’nin yapımına 2013 yılında başlanmıştır. Cumhuriyet tarihinde inşa edilen Türkiye’nin en büyük camisi unvanına sahiptir. Caminin yanı sıra içerisinde Osmanlı sanatları atölyesi, konferans salonu ve müze gibi kültürel etkinlik alanları da bulunmaktadır.
Yaklaşık 315 bin metrekare inşaat alanına sahip olan projenin 70 bin metrekare parsel içerisinde 30 bin metrekare cami, 40 bin metrekare üzerinde de peyzaj ve çevre düzenlemeleri yer almaktadır. Cami ve avlunun yer aldığı üst katlar 18 bin metrekaredir ve inşaat alanında 4 kat bodrum katı yer almaktadır.
Projede yer alan 1.000 kişilik konferans salonunun yanı sıra 11 bin metrekarelik bir müze, 10 bin metrekarelik iki katlı bir sanat galerisi ve kütüphane, yaklaşık 400 metrekare atölye alanları mevcut. Projeyi sadece ibadet yeri olarak değil, yaşam alanı olarak adlandırabiliriz. Ayrıca metro hattı ve karayolu tüneli çalışmaları da devam etmektedir.
- Çamlıca Cami Projenin öngörülen bitiş tarihi nedir?
Cami projesinde Güryapı İnşaat olarak, inşaatını sürdürdüğümüz alanların açılması için öngördüğümüz tarih 1 Temmuz 2016. Konum itibari ile İstanbul’un en yüksek tepesinde yer alması dolayısıyla rüzgar, yağmur, sis gibi zorlu hava koşullarından sebep 120 günlük bir kayıp yaşandı ancak böyle kayıpları telafi edecek kapasitedeyiz.
- Çamlıca Caminin Projedesin de mühendislik açısından sizi zorlayan kısımları oldu mu?
İnşaatın betonarme kısmı ciddi büyüklükte ve kalınlıkta olduğundan en zorlayıcı kısım diyebiliriz. Ana kubbemiz 34 metre çapında ve 72 metre yükseklikte. Minareler de yaklaşık olarak 4.40 ve 4.25 metre çapında. Mühendislik anlamında bakıldığında ciddi hesaplamalar gerektiren yapılar. Taşıyıcı sistemimiz dört tane fil ayağı denen büyük betonarme taşıyıcı elemanlar ile ana kubbe ve yarım kubbe gibi sistemin tamamını taşıyan elemanlar üzerine oturtulmuştur. Alanların geniş olması sebebi ile pompa ile döküm işlemleri zorlaşmaktadır. Bu nedenle örümcek denen dağıtıcılar, mobil pompa ve borulama sistemleri ile dökümleri yapmaya çalışıyoruz. Proje kapsamında yer alan dört adet 107.10 metre ve iki adet 90.22 metre yükseklikte altı adet minarenin inşaatında da, kaba ve ince yapı inşaatlarında da aynı zorluklar yaşandı. Bu anlamda yaşadığımız zorlukları da bulduğumuz mühendislik çözümleri ile rahatlıkla aştık.
- Projede toplam kaç kalem iş makinesi kullanıldı/kullanılıyor?
Projenin başlangıç tarihinden itibaren günümüze kadar toplamda 7 adet Potain kule vinç kullanıldı. Projede kullanılan kule vinç modelleri ise şöyledir. Üç adet MCT 178 kule vinç, bir adet MC 235 B kule vinç, bir adet MC 205 B kule vinç, bir adet MD 208 A kule vinç ve bir adet MCT 88 kule vinç. Projede yaklaşık 30 bin metrekarelik yatay bir alan olduğu için vinçlerin kapasitesi, bom uzunlukları ve aralarındaki mesafeler konusunda iki ay boyunca çok ciddi çalışmalar yürüttük. Proje kapsamında aynı zamanda ortalama 300 kamyon, 15 adet ekskavatör, mobil vinç, kazıcı yükleyici, mini yükleyici gibi makineler de kullanılmaktadır.
- Tekno Vinç ile çalışma süreciniz nasıl başladı? Daha önce farklı projelerde de iş ortaklığınız oldu mu?
Daha önce Tekno Şirketler Grubu’ndan Tekno Maccaferri ile Mimar Sinan Cami Projesinde çalışmamız oldu. Tekno Vinç ile tanışmamız da bu şekilde oldu. Aynı zamanda projeye başlarken kule vinçler ile ilgili piyasa araştırması yaptık ve sektör bilinirliği dolayısıyla da Tekno Vinç’e ulaştık. Hizmet hızı ve maliyetler konusunda da öne çıkan TeknoVinç hiçbir isteğimizi geri çevirmedi. Taleplere hızlı cevap verilmesi bizim için oldukça önemli. Tekno Vinç uygun ve mantıklı çözümler üreterek diğer firmaları geride bırakmayı başardı.
- TeknoVinç’in projeye özel sunduğu mühendislik çözümlerinden bahseder misiniz?
Toplamda altı minareli olacak şekilde planlanan projede kullanılan kule vinçlerle, cami minarelerine bağlanarak ve yaklaşık olarak 140 metre yüksekliğe çıkarılarak bir ilke imza atıldı. Projenin özelliği sebebi ile bağlantı noktaları konusunda farklı bir mühendislik çalışması yapılarak, kule vinçler minarelere 40 metrede bir bağlandı. Aynı zamanda Büyük Çamlıca Tepesi’nin güçlü rüzgârlara maruz kalması da dikkate alınarak kule vinçler güçlü dönüş sistemlerine uygun olacak şekilde seçildi. Projede yapılan imalatların özel olması sebebi ile çok çeşitli imalat kalemleri yer almaktadır. Dolayısıyla her inşaat kaleminde kullanılacak kule vinçleri seçerken taş kaplamayı, kurşunu, minareyi, külahı, âlemi ve rüzgârı da düşünmek gerekiyor. Malzeme sevkiyatının tamamı da kule vinçler ile yapılıyor. Yani kule vinçleri kullanarak optimum bir çözüme ulaşıyoruz. Kule vinçler belirlenirken minarelere bağlanarak yükselmesi gibi özel bir durumumuz olması sebebi ile oldukça hassas davranmak durumundaydık. Minareler rüzgâr olmasa bile aktif olarak sürekli salınım yapan bir yapıya sahip olduğundan imalat yapmak için kritik bir ortamda çalışıyoruz. Bu nedenle proje sırasında tüm bu çalışmaların mühendisliği ile ilgili 19 kez revizyon yapmamız gerekti.
- Projeye sonradan imalat sürecine destek vermek için eklenen MCT 88 model Potain kule vinç modelini tercih etme nedenleriniz nelerdir?
Projede kullanılan diğer vinçler minarelere bağlı çalıştığı için, cami içerisinde hizmet verecek bir vince ihtiyacımız vardı. Bunun için mobil vinçleri araştırdık ancak mobil vinçlerin cami içerisine girmesi zor olduğu için MCT 88 model kule vinci cami ortasına, döşemenin üzerine kurduk. Proje devam ederken yeni bir kule vinç eklemek zordur ancak hızlı ve başarılı şekilde kurulumunu gerçekleştirerek betonarme imalatlarını bu şekilde gerçekleştirdik.
- Bundan sonraki projelerinizde de TeknoVinç ile devam edecek misiniz?
Bundan sonraki projelerimizde de ilk tercihimiz TeknoVinç olacak. TeknoVinç’in fikirlerine, hizmetlerine ve tecrübelerine büyük saygımız var. Projede en ufak bir hata büyük kayıplara sebep olacağından TeknoVinç’in sunduğu çözümleri uygulamak durumundayız. Bu konularda biz de kesinlikle taviz vermiyoruz ve TeknoVinç’e sunduğu çözümlere de güveniyoruz.