Trendist Ataşehir ve uzun zamandan beri birçok projesinde Potain marka kule vinç modelleri ile yer aldığımız K Yapı’nın, Ataşehir mevkinde bulunan Trendist Projesini ziyaret ettik. K Yapı Gayrimenkul A.Ş. Genel Müdürü Sayın Erdem Mustafa Orman ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Mustafa Bey röportajımıza öncelikli olarak sizi tanıyarak başlamak isteriz. Bize kendinizden bahseder misiniz?
Ben Erdem Mustafa Orman. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat fakültesinden mezunum ve İstanbul Teknik. Üniversitesi Deprem Mühendisliği’nde Yüksek lisans yaptım. K Yapı Gayrimenkul A.Ş firmasının Genel Müdürü ve yönetim kurulu üyesiyim.
Trendist Ataşehir Projesi’nden bahseder misiniz? Toplam ne kadar arazi üzerine kuruludur ve toplam inşaat alanı nedir?
Trendist Ataşehir yaklaşık 57 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş ve toplamda 276 bin m2 inşaat alanına sahip bir projedir.
Trendist Ataşehir Projesinde toplam kaç daire bulunmaktadır ?
Trendist Ataşehir, 13 adet 8 katlı ve 3 adet 33 katlı olmak üzere toplam 16 bloktan oluşuyor. Projede 820 adet konut bulunmaktadır. Proje kapsamında ayrıca hem Trendist Ataşehir sakinlerinin hem de tüm Ataşehirliler’in yararlanabileceği 43 adet farklı büyüklükte cadde mağaza yer almaktadır.
Trendist Ataşehir’ in başlangıç tarihi ve bitiş için öngörülen tarih nedir?
Trendist Projesine 2013 yılının Ekim ayında başladık. 2015 yılı sonunda tamamlayıp teslim etmeyi hedefliyoruz.
Projede yer alan yüksek ve alçak katlı binalar arasındaki farklılıklar nelerdir?
Projede yer alan 3 adet yüksek katlı bloklardan Rezidans Blokumuz da sadece 1+0, 1+1 ve 2+1 daireler mevcut. Site Etabı içerisinde yer alan diğer iki blokta ise tamamı birbirinin aynı olan 3+1 dairelerimiz mevcut.
13 adet 8 katlı katlı bloklarımız da ise ağırlıklı olarak 4+1 dairelerimiz ve az sayıda da 3+1 dairelerimiz mevcuttur.
1+1 ve 1+0 daireler ile 4+1 ve 3+1 daireleri ayrı tutmanızın nedeni nedir?
Projemizdeki yapıları site etabı ve rezidans etabı olarak ikiye ayırdık. 1+1 ve 1+0 daireler genellikle ev-ofis amaçlı kullanılıyor. Mühendislik, mimarlık firmaları gibi şirketler bu daireleri ofis ve büro amaçlı kullandığı için ve bizim projelerimizde de bu tarz kullanıma müsaade edildiği için; iş yaşantısı ile sosyal ve aile yaşantısının bir arada olmaması adına blokları bu şekilde ayırdık.
Bu 1+0 ve 1+1 dairelerin olduğu blok bir rezidans blok olarak tasarlandı ve inşaatı sürmektedir. Yani otel lobisi gibi girişi olan ve içerisinde her türlü rezidans hizmetinin verildiği bir blok olup, bu bloğun girişi, bloğa ait sosyal tesis, otoparkları tamamen siteden bağımsız olarak tasarlanmıştır.
Türkiye’ de sokak içerisinde yapılan 5-10 katlı tekli yapılar artık rezidans olarak adlandırılıyor. Aslında rezidansın tanımı otel gibi işletilen ve her türlü hizmetin verildiği yapılardır. Bizim projemizdeki rezidans konutlar; adı da, kendisi de, uygulaması da bire bir rezidans olarak hizmet veren ve çalışacak olan yapılardır.
Diğer blokları mızı ise site yaşantısına uygun olarak düşünebiliriz. İçerisinde sadece 3+1 ve 4+1 dairelerin olduğu tamamen aile yaşantısına uygun olarak tasarlanmış bloklardan oluşan site etabımızda, ihtiyaç olacak her türlü sosyal imkanlar, açık ve kapalı havuzlar, oyun ve yürüyüş alanları, her daireye 2 kapalı otopark yer almaktadır.
Trendist projesi için tercih ettiğiniz kule vinçlerin marka ve özellikleri nelerdir?
K Yapı olarak bu ve bundan önceki üç projemizde de tercih ettiğimiz kule vinç markalarımızın hepsi Potain markadır. Başlıca kullanma nedenimiz ise Potain marka kule vinçlerin dünyaca kabul edilen kalitesidir. Hem bizim projelerimizin ihtiyacı olan kapasiteyi karşılaması hem de teknik özellikleri bakımından Potain kule vinçler bizim için doğru seçim olmuştur. Bu nedenle Potain marka kule vinçler ile yürümeyi uygun gördük.
Dört projemizde de Potain marka kule vinç kullanıyoruz. K Yapı olarak bizim kendimize ait olan vinçlerimiz de Potain markadır.
Trendist Projesinde kullandığımız vinçlerin bir kısmı kiralık, bir kısmı da satın alınmış vinçlerden oluşmaktadır. Projede şu anda biten bloklar olduğu için beş vinç kullanılıyor. Ancak proje geneline bakıldığında dokuz adet vinçin aynı anda kullanıldığı ve çalıştığı dönemlerimiz oldu.
Kule vinçlerin toplu halde çalışması özel bir kurulum ve mühendislik gerektiriyor. Bize bu dönemden ve Tekno Vinç’ ten alınan destekten bahseder misiniz?
Tekno Vinç ile çalışmaya başlamamızın ve devam etmemizin en büyük nedenlerinden biri de teknik hizmet ve desteği çok efektif bir şekilde alabilmemizdir. Yıllardan beri tüm projelerimizde de yani biten ve hali hazırda devam eden projelerimizde de tercihimiz kule vinç firması Tekno Vinç ve Potain’ den yana olmuştur.
Tüm projelerimiz esnasında vinçlerin yerleşiminden tutun, hangi kodlarla kurulacağından, yükseltme aşamalarının ne olacağına kadar projenin ilk safhasından itibaren yani daha hafriyat başlamadan önce, Tekno Vinç ile bir araya gelip çalışmalarını yapıyoruz. Her vinçin yeri, noktası, nereye konumlandırılacağı ve hangi tip vinç blokajın uygulanacağını Tekno Vinç ile birlikte baştan belirleyerek yolumuzu o şekilde çizdik. Bunun sonucunda da çalışmalarımızı şu anda sağlıklı bir şekilde devam ettiriyoruz ve vinçlerimizde kapasite gibi sıkıntılarımız olmuyor.
Projede kullanılan vinçlerin kapasiteleri ve özellikleri nelerdir?
Trendist projemizde dokuz vinç kullanacak olmak demek planlamanın da buna uygun olmasını gerektirmiştir. Vinçlerin birbirine olan yakınlıklarına bağlı olarak alçaklık/ yükseklik ayarları, birbirine değmeden bir harmoni ile kullanılmaları ve kademe kademe yükselmeleri konusu gündeme gelmiştir. Satın alınan vinçlerin iki tanesi 67 metrede serbest durabilme yetisine sahip, sekiz ton taşıma kapasiteli, 60 metre bom ucunda 1,5 ton taşıma ve kaldırma kapasitesi olan MCT 178 model vinçlerdir. Kiralık kule vinç olarak da yine MCT 178 model kule vinç modellerinden birkaç adet daha kullanılmıştır.
Bazı bloklarda tünel kalıp sistemi, bazı bloklarda ise konvensiyonel kalıp sistemi metodu kullanılmıştır. Tünel kalıp sistemi ile inşa edilen bloklarda MC 205 B kule vinç modelini tercih ettik. MC 205 B kule vinç, 60 metre azami serbest duruş yüksekliğine sahip olan ve 60 metre bomun ucunda 2.400 kg. taşıyabilen, 10 ton kapasiteli kule vinçlerdir.
Buradaki konfigürasyonumuzu 8 ve 10 tonluk makinalardan oluşturduk. Ancak çok daha spesifik bir yapının küçük bir bölümünde hizmet edecek beş tonluk vinçler de bir dönem projeye dahil oldu ve çalıştı. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan kapasite gereksinimine ve kıvraklığına sahip modelleri, projenin içerisinde çeşitli dönemlerde kullanmış olduk. Vinçlerin projeye uyumlandırılması konusunda Tekno Vinç, K Yapı birlikte; hem vinçlerin teknik özellikleri hem de projenin inşaat metodu göz önünde bulundurularak yapılmıştır.
Proje süresince teknik destek ihtiyacınız doğdu mu ve sağlanan teknik destekten bahseder misiniz son olarak?
Vinçlerimizin her yükseltme aşamasında veya kurulum ve sökülme aşamalarının hepsinde teknik desteği Tekno Vinç’ ten alıyoruz. Bütün projelerimizde, proje süresince Tekno Vinç kule vinç teknik servisi anlamda tam destek olarak hizmet vermiştir.
Tekno Vinç; hem teknik ekibin çok kalifiye olması, hem de bu konuda çok geniş bir kadroya sahip olması ile projelerimizdeki işlemlerin sıkıntısız yürümesi konusunda bize büyük bir kolaylık sağlamıştır.